De Dikke Boom

Met een vriendin heb ik het plan opgepakt om het Pieterpad te gaan lopen. Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand-wandelroute van Nederland. De route voert van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht en heeft een lengte van zo’n 492 kilometer en is verdeeld in een noordelijke route van Pieterburen naar Vorden en een zuidelijke route van Vorden naar Maastricht, al met al 26 etappes. We hebben besloten te beginnen met de noordelijke route en die van Zuid naar Noord te lopen, dus beginnen in Vorden. Zolang het gaat gaan we met twee auto’s, één aan het eind van de route, dan met de andere auto naar het begin van de route, zodat we niets hoeven met OV of overnachten. Deze eerste keer, 13 en 14 september, hebben we de eerste twee etappes, per dag één, gewandeld: Vorden – Laren van 13 km, Laren – Holten van 15 km. We hopen te eindigen bij Pieterburen, en ooit in Maastricht!
 
Tijdens de tweede dag liepen we langs Huize Verwolde, in de buurt van Laren, en kwamen we er te laat achter dat we De Dikke Boom hadden gemist. Dat is een zomereik van ongeveer 500 jaar oud en 7,6 meter in omtrek. Terug lopen vonden we niet echt een optie, omdat we dan eerst al weer een stukje terug moesten lopen en omdat de boom zeker 500 meter vanaf de route staat. 500 heen en 500 terug is één km extra!
 
Maar zo’n boom blijft toch knagen, we hadden het gevoel toch iets gemist te hebben en op de terugweg van Holten naar Laren zijn we met de auto op zoek gegaan naar De Dikke Boom. We zagen echter geen verwijzingen en we hebben hem niet kunnen vinden. Jammer, maar helaas. Bij het binnenrijden in Laren zagen we ineens wel een bordje en omdat het toch blijft knagen zo’n boom, zijn we omgedraaid en weer op zoek gegaan. We vonden uiteindelijk een tweede bordje bij een RUST-plaats dat naar links een bospad in wees. We hebben de auto bij de rustplaats geparkeerd. Die parkeerplaats was trouwens groot genoeg voor wel 200 auto’s? Inmiddels was het twee uur ’s middags en zeker 32 graden en weinig wind. We liepen tussen de bomen en weilanden in de zinderende on-Nederlandse hitte op zoek naar dé boom, nog een eindje verder..., nog één bochtje.., nog maar even op de gps kijken… Het was zeker al veel verder dan 500 meter (dus heen en weer meer dan één km!) en we hadden de hoop al bijna opgegeven toen we hem in al zijn grootsheid zagen staan.
 
Het was zeker de moeite waard deze indrukwekkende boom te zien, die het de laatste jaren helaas minder goed doet en wat kaler en strammer is geworden, maar ja, wat wil je ook als je 500 jaar bent!