Erfhuis

 De kogel is door de kerk. It Giet Oan!
 
Niets staat meer in de weg! We gaan verbouwen. De architect heeft een ontwerp voor de verbouwing gemaakt, de vergunningen zijn door de gemeente verleend. Het hele voorhuis gaat op de schop: de voordeur wordt verplaatst en weer op zijn oorspronkelijke plek gezet. Er komt een nieuwe open haard, een verlaagd en geïsoleerd plafond, een open, hogere en grotere eetkamer, de opkamer wordt bij de heerd betrokken, een nieuw trap met balustrade in de hal, alles opnieuw betegeld, kamer, eetkamer, keuken en hal, èn alles, ook de slaapkamer, opnieuw in de stuc en in de lak. Ik vind het super super, spannend!
 
Dat betekent echter ook dat alles wat er in de kamers, keuken, slaapkamer en de hal staat weg moet! Weg! Met alles wat er in zit, verplaatsen een andere plek geven. Als ik om me heen kijk en er over nadenk weet ik niet waar ik moet beginnen en loop ik soms verdwaasd rond met iets in mijn handen om het alvast naar een andere, maar waar?, plek te brengen.
 
We kunnen natuurlijk bivakkeren op de deel, dat lukt zeker, maar al de spullen uit de voorkant moeten ook op die deel worden ondergebracht: het bed, alle meubilair, alle kasten mét inhoud, de klerenkast, het keukengerei, de schilderijen, mijn engelen. Mijn idee is het dat dat veels te vol wordt daar. En als het daar te vol wordt, wordt het ook te vol in mijn hoofd. Plus dat een heleboel van de spullen geen plek meer kan krijgen in de nieuwe situatie omdat er bijvoorbeeld minder muren zijn.
 
Voor mij klip en klaar dat er een hoop weg moet en daarom organiseer ik een Erfhuis. Een Erfhuis is  eigenlijk een ouderwetse boerenveiling, ‘een publieke verkooping van een nagelaten inboedel en andere roerende goederen in het algemeen’, oorspronkelijk vanaf een platte wagen. Alle goederen worden geveild en gaan tegen het bod van de hoogste bieder weg. Nou dat zie ik me nog niet doen vanaf onze aanhanger, de moderne variant van de platte wagen. Wat ik wel wil is (bijna) alle spullen verkopen tegen elk voor mij aannemelijk bod.
 
Dus ik organiseer drie dagen lang met Pinksteren een erfhuis en ik laat vooralsnog alles staan waar het staat. Ik hoop dat er veel weg gaat. Wat niet is verkocht kan ik dan gaan verplaatsen, maar ik ga er van uit dat ik wel minder te verplaatsen zal hebben en het minder vol wordt op de deel om te bivakkeren!