Fysio

Na mijn laatste bezoek in 2015 aan de sportschool vroeg Niek, de eigenaar, aan me hoe het toch met mijn schouder ging. Ik antwoordde dat het dramatisch was en het steeds slechter ging. “Loop even naar de fysio aan de ander kant, ze zijn aanwezig, dan kun je een afspraak maken.” En omdat ik al lang eens een afspraak bij een fysiotherapeut had willen maken, dacht ik: nu of nooit, dat doe ik. Ik stak de parkeerplaats over en stapte bij de fysio naar binnen, drentelde wat rond in een zeer lege ruimte. Net toen ik weer weg wilde gaan stak er een hoofd om een deur en vroeg wat ik wilde.

Ik gaf aan dat ik een afspraak wilde maken. Het hoofd zei dat dat nu niet kon en stapte verder uit de deur. “Ik ben met een behandeling bezig en kan nu geen afspraak maken, maar waar komt u voor?”, vroeg hij. Ik legde uit dat ik al jaren last had van mijn schouder en dat ik zelf dacht dat het een subacromiaal impingement syndroom was, dat diclofenac niet hielp en dat ik aan fysio dacht en specifiek misschien aan een dry needling behandeling. De fysiotherapeut was zeer onder de indruk van mijn medische kennis en zei dat dry needling wel eens heel goed zou kunnen helpen en liet mij verschillende folders zien. “Maar”, zo zei hij, “ik kan nu geen afspraak maken. Bel morgenvroeg maar, hier op de folder staat het nummer.” Ik zei dat ik dat zou doen.
 
Ik ben op sommige punten misschien ouderwets, maar zelf bellen doe ik dan niet. Ik verwacht, toch nog wel met het idee: de klant is koning, dat de dienstverlener mijn telefoonnummer vraagt en zegt dat hij mìj belt voor het maken van een afspraak. Door niet zelf te bellen heb ik mezelf wel het meeste.
 
Afgelopen week, bij mijn eerste bezoek in het nieuwe jaar aan de sportschool, vroeg Niek aan mij of de afspraak was gelukt. Nee dus en ik vertelde hoe het bezoekje aan de overkant was verlopen. `s Middags werd ik gebeld door de fysiotherapeut, duidelijk ingefluisterd door Niek: “het is een beetje mis gegaan hè”, zei hij. ”Ik geloof het ook”, zei ik “ik ben op sommige punten wat ouderwets en wil graag nog als klant worden behandeld.” Hij begreep het volkomen en gaf zelfs aan dat het een goed idee was om in deze situaties voortaan naar het nummer van de klant te vragen en zelf terug te bellen om een afspraak te maken. Hij vroeg wat de klachten waren en aansluitend of we nog een afspraak konden maken.
 
Natuurlijk konden we dat.