It kin net 

Een paar weken geleden kregen we van de gemeente een brief in de bus met daarin de mededeling dat de burger van Elburg een aantal gemeentezaken voortaan gewoon thuis vanuit de luie stoel, achter de eigen pc kan regelen. Elburg 'verwent' burgers met het gemak van een Digitale Balie. Voor een nieuw reisdocument moet de burger zich echter nog wel aan de balie vervoegen, na eerst digitaal een afspraak te hebben gemaakt. Dit omdat de burger zich voor een nieuw paspoort bij de gemeente moet kunnen legitimeren. Alles helemaal gericht op het gemak van de burger!
 
Twee weken terug hebben we een vakantie geboekt voor begin oktober, een cruise van Venetië naar Athene. Alle gegevens doorgegeven, kopietjes van de paspoorten meegestuurd en alles is, na betaling, netjes geregeld en de reis is bevestigd. Echter afgelopen vrijdag kwam er een mailtje van het reisbureau met het bericht dat mijn paspoort niet meer voldoet aan de geldende eisen. Het paspoort moet namelijk geldig zijn, zo schreven ze, tot een halfjaar nà terugkomst van de reis. Dat was het niet. Het is maar geldig tot half november en ik dacht nog: it kin net, maar it kin dus net.
 
Eerst dus maar een afspraak, digitaal, maken met het burgerloket van de gemeente. Dat lukte moeiteloos voor maandag van 9:40 tot 9:50 uur. Vervolgens in allerijl vrijdag nog pasfoto’s laten maken, omdat ik er van uit ging dat die van tien jaar geleden niet meer goed zouden worden bevonden. Pasfoto’s maken is voor mij een avontuur op zich. De arme fotograaf moest wel vijf keer opnieuw een poging wagen voor ik enigszins tevreden was. Dan keek ik weer te boos, dan te scheef, dan waren mijn tanden te zien, of moest mijn kin omhoog, of hing mijn haar te ver voor de ogen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het minst slechte resultaat. Ik plak nog steeds niet!
 
Ik was maandag keurig op tijd bij het gemeentehuis. In de hal stond een zuil waar op ik kon aangeven of ik een afspraak had, of niet. Bij mijn bevestigend antwoord moest ik mijn geboortejaar intoetsen en vervolgens werd mijn naam vermeld op het scherm met het tijdstip van mijn afspraak én er kwam een nummertje uitgerold. Op het scherm stond aangegeven dat ik mocht plaatsnemen in de wachtruimte, annex hal, van het gemeentehuis. Daar zat ik om 9:38 uur, helemaal alleen in die grote ruimte te wachten. Achter de loketten van burgerzaken zaten twee dames een beetje iets te doen.
 
Om 9:40 uur was ik aan ‘beurt’ en ben ik uiterst vriendelijk geholpen. Alles voor mijn gemak!