St Mary Mead

Ineens moet het, nu direct als het kan: naar de kapper! Mijn haar is lang, dus daar hoef ik niet echt veel aan te doen, het groeit gewoon door. Mijn lok knip ik af en toe zelf in model met behulp van een kruidenschaartje. Een beetje met de stijlstang en het zit fantastisch. Maar zo één keer in de drie maanden vind ik het wel weer eens lekker om verwend te worden.

Er zijn meer dan 18 kappers in Elburg. Het verbaast me iedere keer weer dat ze er een boterham mee kunnen verdienen.  Ik heb niet de goedkoopste kapper in Elburg, maar ik ga er al 15 jaar naar toe. Ze kennen mij en mijn haar en dat vind ik altijd wel een prettig idee. Vriendelijk en gastvrij en het knippen van het haar is eigenlijk bijzaak. Even aandacht en verwend worden dat is de hoofdzaak!

Bijkomstigheid is natuurlijk dat ik bij de kapper, naast de Story en de Privé om te lezen, ook veel mensen tegenkom uit de omgeving en het stadje. En dat betekent weer dat er een heleboel nieuws en achterklap wordt besproken. Heerlijk om van alles en nog wat na te vragen en bijgepraat te worden over het wel en wee van mijn stad.

Na mijn kappersbeurt weet ik nu tenminste dat de oude stadsboerderij in de vesting van Japie waarschijnlijk wordt gekocht door de mensen van de Vischmarkt. En dat Jil Kappers verhuist naar de Beekstraat. Maar ook dat het hard werken is voor de winkeliers omdat er te weinig klanten komen. De streekproductenwinkel heeft tijdens deze laatste wintermaanden de winkel alleen nog maar open op vrijdag en zaterdag. Maar zelfs op zaterdag kun je in januari en februari in de vesting een kanon afschieten zonder iemand te raken.

Ook het onderlinge geruzie binnen de verschillende verenigingen, besturen en stichtingen is aan de orde gekomen. Iedereen vind dat hij of zij gelijk heeft en als dat niet wordt gekregen, wordt er een nieuwe stichting of vereniging opgericht. Dat gekrakeel deed mij denken aan St Mary Mead waar Miss Jane Marple, een personage, bedacht door Agatha Christie, met haar ijzeren logica de ingewikkeldste moordzaken oplost. Miss Jane Marple lijkt een bescheiden, opgewekt en vriendelijk oud dametje. Zij heeft echter een uitstekende kijk op het konkelende menselijk karakter. Zij spiegelt St Mary Mead aan de ‘grote’ wereldgebeurtenissen en weet op die manier een moord te verklaren. 

Dat maakte dat ik de vergelijking trok tussen St Mary Mead en Elburg. Ook Elburg is een afspiegeling van de, Nederlandse, samenleving. Ook op zo’n klein oppervlak wordt de wereld nagebootst en zijn macht en geld, status en het gelijk krijgen het allerbelangrijkst.